Vad är Hijama?

Koppning eller hijama الحجامة som det heter på arabiska är en väldigt gammal och utspridd metod. Den har används hos de tidiga civilisationerna och är en av de få äldre metoder som fortfarande brukas och ger goda resultat.

Jag har själv studerat och utfört hijama i ca 10 år nu. Och har gått den mest djupgående kursen inom hijama med läraren Dr. Faroz Latib i Sydafrika. Denna utbildningen har gett mig djupare förståelse kring hijama och när den ska användas än de vanliga utbildningarna ger.

Hijama går till genom att man sätter en kopp (ofta av plast men även glas eller bambu finns) på ett specifikt ställe och gör med olika metoder att det blir vakuum i koppen, så huden sugs upp. Sedan tar man bort koppen och skär upp huden med en skalpell, korta och tunna skärningar. Sedan sätter man tillbaka koppen och suger ut blod med hjälp av vakuum. Detta är processen som sker.

Som ni märker är det en väldigt simpel och lätt process att göra, men kan ge skador om man gör den på fel ställen, i fel situationer eller med fel personer. Detta är upp till utövaren att känna till och inte hamna under återberättningen från Profeten, må Allahs frid vara över honom :

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ ”‏ مَنْ تَطَبَّبَ وَلاَ يُعْلَمُ مِنْهُ طِبٌّ فَهُوَ ضَامِنٌ ‏

Det vill säga att utföra något som man inte bemästrar eller har insikt i ställs man till svars för. Det är en form av bedrägeri och det bör varje muslim vara långt borta ifrån.

En fråga som är mycket intressant, är hijama något som islam kom med?

Många tror att hijama är något som islam har kommit med och är särkilt för oss, men hijma fanns hos araberna innan islam. Detta bekräftas genom att Profeten, må Allahs frid vara över honom, bekräftade att “bland de bästa som ni använder er av är hijama”. Så han lärde inte ut hijama utan bekräftade att det är en bra form av botemedel.

Men det är inte något som botar allt och alla. Den har sina sjukdomssymptomer som den är väldigt effektiv mot, men andra saker som den förvärrar. Även att många utövare idag använder väldigt många koppar under en behandling, och genom det skadar kroppen. 

För detta är ett kärt ämne för mig och detta är bara en liten introduktion till hijma så kommer jag framöver, in sha Allah, att diskutera kring:

  • När ska man göra det
  • Vem ska göra det
  • Vilka punkter är bäst
  • När ska man inte göra det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *